TJÄNSTER

 

KONTORSSTÄDNING

En ren arbetsplats är en riktigt bra början på en trivsam arbetsplats. Inte bara är det en grundförutsättning för att kunna ge era kunder och besökare ett bra (första) intryck, det skapar också en sund och trivsam arbetsmiljö för de medarbetare som vistas i lokalen varje dag.

Kontorsstädning är oftast kontrakterad städning mellan en till fem dagar i veckan. Vårt mål vid kontorsstädning är att vårt arbete skall integrera så lite som möjligt med den verksamhet ni bedriver. Varför? För att vi vill att ni skall kunna fokusera på ert arbete utan avbrott eller moment som kan upplevas som störande så långt det bara går. Därför stämmer vi alltid av hur just er verksamhet ser ut, vilka öppettider och rörelsemönster som finns m.m. för att avgöra när det passar som bäst att vår personal städar hos just er.

Vi finns till för er, inte tvärtom.

Vi arbetar i huvudsak med torra, kemikaliefria produkter. Med torra rengöringsdukar och torrmoppar (statisk elektricitet, fritt från kemikalier), lyfter vi bort damm och grus från möbler och golv. När moppens duk är mättad så byter vi till en ny som är ren och fräsch. Fläckar tar vi bort genom att fukta moppduken i vatten. Fukten löser upp fläcken och kapillärkraften lyfter bort den lösgjorda smutsen. Den smutsiga moppduken tar vi sedan med oss och tvättar i tvättmaskin.

Ett ytterligare steg mot en mer miljövänligare städning är att vi inte bär med oss en massa vatten. Vatten använder vi istället bara just där det verkligen behövs, exempelvis i en entré där det blir rejält smutsigt. Detta gör att det alltid blir rent hos er samtidigt som det går åt mindre mängd vatten och inte minst, det blir färre tunga lyftmoment för vår personal.

Kemikalier används bara enligt samma premisser som vatten; enbart där det är ett måste för att det verkligen skall bli rent. Toaletter är exempel på sådana utrymmen. De högkvalitativa kemikalier vi då använder är valda med grundkriteriet att de har minsta möjliga påverkan på miljön.

 

STORSTÄDNING

Känslan efter en storstädning kan liknas vid en stor syreinjektion i lokalen! De ytor som inte ingår i den ordinarie kontorsstädningen får då sin dos av kärlek och resultatet känns kan vi lova. Vi rekommenderar därför att storstädning görs en eller flera gånger per år beroende på våra kunders behov. En storstädning innebär för det mesta grovrengöring av väggar, fönsterbänkar, element m.m. Armaturer plockas ned och rengörs för bättre ljusmiljö. Storstädning kontrakteras över hela året och du som kund kan fördela kostnaden som ni önskar. Tidpunkten för storstädningen kan givetvis bokas årsvis i förskott så att den passar er verksamhets planering.

 

TRAPPSTÄDNING

Trappstädning är bland det tuffaste arbetsmomentet inom städ. Vi ligger i framkant genom att använda ett moppsystem med förimpregnerade moppar. Det är en win-win för både er och oss då ni får ett rent slutresultat och vår personal slipper bära vatten upp och ned för trapporna. Vattnet vid trappstädning blir dessutom smutsigt nästan direkt och leder därmed inte till ett rent slutresultat, bara omflyttning av smuts. Med våra förimpregnerade moppar uppnår vi en kvalitativ städning där både ni som kund och era hyresgäster får en trivsam och ren miljö att vistas i.

 

BYGGSTÄDNING

Byggstädning är ett stort begrepp som kan bestå av allt från fin- till grovstädning. Oavsett ert behov har vi lång erfarenhet av byggstädning samt av att samarbeta med byggentreprenörer i alla olika typer av projekt.

 

FÖNSTERPUTS

Att se solen strila in genom riktigt rena fönsterrutor är bland det härligaste vi vet! Inte bara ger det ett gott intryck hos besökare, det skapar också arbetsglädje och trivsel för alla som vistas i lokalerna. Vi har lång erfarenhet av att rengöra alla typer av fönster både in- och utvändigt, så medan ni fokuserar på det ni gör bäst ser vi till att ni gör det med krispigt rena fönster som släpper in allt härligt ljus!

 

 

GOLVVÅRD

 

TRÄ

Ett trägolv kan behandlas på många olika sätt beroende på om det är oljat, lackat eller behandlat på något annat sätt. Vi har koll på alla typer av behandling för att få tillbaka golvet till sin ursprungliga glans- eller finare.

 

GRANIT

Granit är en sten som kräver lite underhåll jämfört med andra naturliga stenar då den har en låg porositet vilket gör den både fläcktålig och okänslig för skador orsakat av höga temperaturer. Avsaknaden av kalcit i graniten gör den också motståndskraftig mot erosion och etsning. Dessutom har granit en hårdhetsrating på 7-8 vilket gör att det är svårt att skapa repor i stenen.

Restaurering
Trots att granit är en väldigt ”tålig” sten kan problem uppstå vilket kräver professionell behandling. Granitgolv kan t.ex. förlora kisel med tiden vilket leder till uppkomsten av små hål eller kratrar. I detta fall är det enda alternativet att diamantslipa golvet och återpolera det. Detta är en mycket svår uppgift som kräver mycket mer erfarenhet och tålamod än slipning av andra stenar. Granitens hårdhet gör det mycket svårt att återställa stenen till dess ursprungliga skick, men den har förmågan att kunna poleras till en mycket hög glans vilket ger ett väldigt fint resultat Granit kan ibland även behandlas eller förseglas. Vilken typ av behandling som krävs för just ert golv avgör vi på plats vid ett konsultationsmöte.

 

KALKSTEN

Kalksten kan variera avsevärt i utseende beroende på hur mycket kalcit som finns i stenen, graden av föroreningar och fördelning av fossiler. Hög kalcit kalksten har en mycket ljus färg medan föroreningar som järnoxid ger den ett gult eller brunt utseende och förekomsten av kol kommer att göra den mörkare till en svart eller grå färg. Kalksten har en hårdhetsrating på 3–4.

Förebyggande underhåll
För kalksten kan det vara svårt att upprätthålla en god skötsel om inte en golvvårdscykel införs efter en golvbehandling. Eftersom den är oftast inte är polerad, är problemet med repor inte en så stor fråga som det är med marmor. Om en lämplig entrémattslösning inte finns, så kommer dock en finslipad yta att förlora sin attraktionskraft. Det viktigaste att ha i åtanke när det gäller förebyggande underhåll av kalksten är att minimera risken för missfärgning. Dess sammansättning av kalcit gör den nämligen väldigt känslig för syraangrepp från t.ex. utspilld mat och dryck. Om olja spills ut kan denna genomsyra ytan och lämna fläckar. Det bästa sättet att förebygga risken att detta sker är att göra en ordentlig förslutning med en genomträngande försegling.

Regelbundet underhåll
Det första vi rekommenderar vid dagligt underhåll är torr-och fuktmoppning. Detta bör ske med en bra stentvål och ibland med bara vatten. Det är viktigt att tvålrester inte byggs upp på ytan av stenen. Tänk på att syrabaserade kemikalier som används för andra hushållsändamål kan skada ytan av marmor och andra kalcitstenar. Liknande skador kan uppstå från sura livsmedel och drycker.
Professionellt, regelbundet underhåll kommer att krävas för att stenen skall behålla sitt finslipade och polerade utseende. Vissa låga värden av kalcit i kalksten kan vara mycket svåra att polera och därför kommer kristallisering att krävas. Vi tycker att kalksten ser bäst ut med en finslipad eller låg/medium glans, men det går givetvis också att få en högglansfinish.

Restaurering
Om slitaget blivit för stort och ordinarie underhållsarbetet inte längre fyller någon funktion kommer en restaureringen att vara nödvändig. Problem som djup färgning och felaktigt underhåll orsakar gulfärgning. Det är vanligt att se kalksten som är mycket gul och med mörka virvlar på grund av dåligt underhåll. Användning av polermedel av låg kvalitet som innehåller höga halter av vax, resulterar i en sten som blir gul med tiden. Att kristallisera eller polera vid denna punkt kommer bara att fylla i smutsen vilket resulterar i en blank, men smutsigt gul yta. Några av våra kunder är ibland förvånade över att se hur ljus den ursprungliga kalkstenen är, när det översta lagret av missfärgad och överkristalliserad kalksten tas bort. Med hjälp av diamantslipning kan dess verkliga skönhet framträda igen, som ofta visar mer fossil och ett mer varierat utbud av färg.

 

MARMOR

Marmor finns i en mängd olika färger. Färgen på marmor bestäms av dess mineralsammansättning när det bildas. Detta i sin tur avgörs av vad för föroreningar det finns i stenen. Färgerna varierar från den välkända rena vita kalcitsorten till mindre kända sorter som innehåller hematit som är rödaktig. Marmor har en hårdhetrating på 2,5–5.

Förebyggande underhåll
Ett polerat marmorgolv repas mycket lätt jämfört med en hårdare sten som granit. Sand som har en hårdhets rating på ca 7, repar marmor om det ligger på marmorgolvet där det är mycket gångtrafik, då de flesta marmorgolv har en hårdhets rating på ca 3. Detta innebär att kristallerna blir skadade och ytan har förlorat sin reflektionsförmåga och glans. Därför är det bra ha entrémattor som förebyggande åtgärd för att stoppa grus och sand redan vid dörren.

Regelbundet underhåll
Varje sten behöver ett bra underhållsschema för att bevara det och att försena restaurering så länge som möjligt.
Dagligt underhåll kommer att bestå av torr-och fuktmoppning. Detta bör ske med en bra stentvål och ibland med bara vatten. Det är viktigt att tvålrester inte byggs upp på ytan av stenen. Syrabaserade kemikalier som används för andra hushållsändamål kan skada ytan av marmor och andra kalcitstenar vid kontakt. Liknande skador kan uppstå från sura livsmedel och drycker.Även professionellt, regelbundet underhåll kommer att krävas för att upprätthålla en god glans på stenen.

Restaurering
Vid någon tidpunkt kräver marmorgolvet en restaurering. Detta beror på stora mängder repor, trafikslitage, problem med missfärgning eller andra fel som inte kan avhjälpas med kristallisering/polering. Restaurering av marmorgolvet kommer att kräva en diamantslipning och därefter en kristallisering/polering. Detta hjälper vi givetvis er mer än gärna med.

 

SKIFFER

Utseendet på olika skiffer kan variera mycket. Den vanligaste färgen är svart, grön eller grå, men även röda och gula inslag finns. Skiffer kommer från många olika länder, men några av de bästa kommer från Brasilien, Portugal och Wales. Den består av ett finkornigt, tunt lager sten med en hårdhetsrating 2,5-4 vilket betyder att den lätt repas.

Förebyggande underhåll
På grund av avsaknad av kalcit i sin sammansättning, är skiffer resistent mot syra. Problem kan ändå uppstå om det är mycket porös skiffer, vilket vissa kan vara. I dessa fall är behovet av en försegling ett absolut måste.

Regelbundet underhåll
Varje sten behöver ett bra planerat underhållsschema på plats för att bevara och försena restaurering så länge som möjligt. Dagligt underhåll kommer att bestå av torr-och fuktmoppning. Detta bör ske med en bra stentvål och ibland med bara vatten. Det är viktigt att tvålrester inte byggs upp på ytan av stenen. Om skifferstenen är finslipad eller polerad kommer regelbundet underhåll att krävas för att behålla sitt utseende, ta bort eventuella repor eller för att förhindra förlust av glans och lyster.

Restaurering
Skiffer är en mångsidig sten som kan lämnas grov, finslipad, slät eller polerad till en glans. Skifferplattor kan se väldigt naturliga ut men många av våra kunder klagar på sina tråkiga färger och ”trädgårdsgångsutseende”. I denna situation kan skiffer behandlas med en försegling som fördjupar färgen utan att offra den grova, skiktade strukturen på stenen.

 

LINOLEUM

Linoleum förses under tillverkning med en akryl som grundläggande skydd av ytan. Detta är avsett som en bas för de olika hanteringsmetoder som uppstår. Den dagliga rengöringen sker med så torra rengöringsmetoder som möjligt. Grundläggande skyddet på linoleum kan förbättras med golvvax, eller om du vill ha en hög glans så görs en polishbehandling. Detta innebär att golvet skuras rent från smuts och gammal polish och därefter läggs 2-3 lager försegling samt 2-3 lager toppolish.

 

MATTVÄTT

Vid mattvätt använder vi oss av en borstvalstvätt. Samtidigt som mattorna tvättas med vatten och miljövänligt rengöringsmedel, borstas mattorna fria från allt damm och all smuts.

 

FASADTVÄTT

Vid rengöring av fasader används oftast högtryckstvätt. Vi tvättar då med hetvatten och försöker så långt det går att undvika rengöringsmedel helt och hållet. Vid tvätt av fönster och vissa typer av fasader som t.ex. glasfasader och ömtåliga putsfasader, använder vi oss av ultra-rent/avjoniserat vatten. Detta är en väldigt miljövänlig metod då inga kemikalier används. Ytterligare en fördel med denna metod är att den för mindre ljud av sig än en traditionell högtryckstvätt. Med s.k. teleskoplansar kan man dessutom tvätta ytor upp till omkring 10 meter från marken.

 

HÖGTRYCKSTVÄTT

När det gäller fasadtvätt högtryck- använder vi ett väl utvalt miljövänligt kemikalieprogram. Med en av dom äldsta metoder som än idag efterfrågas. Högtryck, hetvatten och kemikalier är en vanlig metod att göra rent med. Det går ofta fort och är billigare än någon annan metod. Vi behärskar även detta med högklassiga kunskaper i hantering och resultat. Vi håller oss inom alla miljöramar och metoder för ett minimalt användande av kemikalier.

 

LÅGTRYCKSTVÄTT

Med våra olika filtreringssystem av befintligt dagvatten kan vi med olika typer av borstar, kolfiberstavar och utrustning tvätta fasader där vi enbart använder ett lågtryck på upp till 4 bar utan kemikalier. Resultatet blir en ren och blank fasad fri från smuts och färgoxideringar. Detta är den skonsammaste rengöringsmetoden för fasader då vattnet inte tränger in i fogar, ventiler eller fönsterkarmar. Den är inte heller störande ljudmässigt för hyresgästerna i huset.

 

MICROBLÄSTRING

Vid grövre rengöring, rost eller färgborttagning kan microblästringen vara ett alternativ. En metod som inte heller förstör och är skonsam för miljön. Med våra olika silikat kan vi skala av lager efter lager om det är klotter eller smuts och lämna ofta enligt önskemål ett gott resultat. En metod som dock är dammigare än ovanstående men en lägre ljudnivå än t.ex. torr-is blästring.